Mgr Dorota Świątkowska
specjalistka w zakresie żywienia i dietetyki klinicznej
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz studiów podyplomowych w Instytucie Żywności i Żywienia na kierunku poradnictwo dietetyczne.
Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy z pacjentami w szpitalu klinicznym oraz poradniach dietetycznych.
Autorka wielu poradników i artykułów dotyczących zdrowego żywienia, między innymi: Poradnika żywienia kobiet w ciąży, powstałego w Instytucie Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia oraz Poradnika dla rodziców dziecka otyłego powstałego dzięki Fundacji Instytutu Matki i Dziecka. Wielokrotnie uczestniczyła w programie Pytanie na śniadanie TVP 2. Prowadzi wykłady o tematyce żywieniowej.
Ciągle poszerza swoją wiedzę i kwalifikacje zawodowe uczestnicząc w licznych kursach i szkoleniach.
Członek między innymi: Polskiego Towarzystwa dietetyki, Badań nad Otyłością, Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i Inne Zespoły Złego Wchłaniania.
Mama trójki wspaniałych dzieci, prowadząca zdrową kuchnię, zgodna z porami roku.
Specjalizuje się w szeroko pojętej dietetyce:
Udziela porad żywieniowych dla dzieci i dorosłych, przygotowuje indywidualne jadłospisy dostosowane do danej jednostki chorobowej i preferencji żywieniowych pacjenta, zgodnie z trybem życia, pracy i wykonywanej aktywności fizycznej.
Zakres prowadzonych porad żywieniowych:
- nadwaga, otyłość, choroby towarzyszące: insulinooporność, hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, dna moczanowa;
- choroby i dysfunkcje przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy, choroba Crohna, refluks, zespół jelita nadwrażliwego, biegunki, zaparcia);
- choroby tarczycy (niedoczynność, choroba Hashimoto, nadczynność);
- endometrioza, zespół policystycznych jajników;
- alergie i nietolerancje pokarmowe, diety eliminacyjne (np. bezmleczna, bezglutenowa), choroby autoimunologiczne;
- niedowaga, niedobory pokarmowe;
- dieta dla par starających się o dziecko.
W jaki sposób dietetyk pomaga pacjentowi?
- uczy osoby pracujące zawodowo jak przetrwać bardzo intensywny dzień pracy jedząc tak, aby pokarm dawał energię a przewód pokarmowy dobrze trawił;
- pomaga kobietom planującym ciążę ułożyć prawidłowy plan żywienia, wspomagający zajście w ciążę;
- układa dietę na każdy trymestr ciąży, zgodnie z dolegliwościami i niedoborami pokarmowymi;
- podczas karmienia piersią pomaga ustalić sposób żywienia dostosowany do alergii, czy nietolerancji pokarmowych występujących u dziecka;
- wspomaga mamy w radach dotyczących zdrowego żywienia dzieci, prawidłowego wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka;
- ustala diety podczas i po leczeniu nowotworowym;
- instruuje seniorów, jak dostosować sposób żywienia do wyników badań oraz gorszej przyswajalności przewodu pokarmowego;
- pomaga osobom intensywnie uprawiającym sport dostosować diete do rodzaju aktywności fizycznej.